Wat zijn de voordelen van een SEO check?
26 jul, 2023
Online marketing
juli 26, 2023
1147 Weergave(s)
Hoe komt jouw website hoger in Google, en hoe blijft die daar? Dan kun je kiezen voor SEO (search engine optimalisatie) of SEA (search engine advertising). Bij Marketingscore scannen wij met onze software jouw website op een aantal belangrijke factoren om te kijken hoe groot jouw kansen zijn om te scoren in Google.
We zullen je uitleggen wat het verschil is tussen SEA en SEO.
Met SEA zorg je ervoor dat je gevonden wordt wanneer potentiële klanten met een bepaalde koopintentie op zoek zijn naar wat jouw bedrijf te bieden heeft.
Met bijvoorbeeld zoekadvertenties wordt een doelgroep omschreven die al de intentie heeft om gebruik te maken van een bepaalde dienst of product. Door advertenties te creëren die het beste aansluiten op zoekopdracht die men heeft ingevuld wordt er gezorgd voor een hoog doorklikpercentage. De advertenties kunnen vertoond worden in de verschillende zoekmachines zoals Google en Bing. Maar ongeveer 90% van Nederlandse consumenten maken gebruik van Google. Vandaar dat we hier wat dieper op zullen ingaan.
Het optimaliseren van een Google Ads campagne wordt ieder jaar weer meer complex. Zomaar een winstgevende campagne opzetten is allang niet meer realistisch. Het beheren en winstgevend maken van Google Ads campagnes is tegenwoordig écht een vak. Dit moet worden uitgevoerd door een SEA-consultant die hier bijna elke dag mee bezig is. Er zijn verschillende soorten Google Ads campagnes die je kunt starten.
Met Google Search kun je inspelen op een al bestaande intentie van de consument op basis van een zoekopdracht die hij of zij invert in Google. Via Google Ads kun je dus ervoor zorgen dat jij een plek inneemt in de bovenste vier zoekresulaten. Hiervoor betaal je dan alleen zodra er geklikt wordt op deze advertentie. Door te klikken op deze advertentie komt men dan terecht op een landingspagina van jouw website waar ze uiteindelijk iets kunnen aankopen of een dienst kunnen afnemen.
Met Google Search advertenties worden dus de pijlen gericht op de doelgroep die al de intentie heeft om gebruik te maken van een bepaalde dienst of product. Door advertenties te creëren die het beste aansluiten op zoekopdracht die men heeft ingevuld zorgen we voor een hoog doorklikpercentage.
Met Display Advertising targeten wij ons op de doelgroep met een ‘latente behoefte tegenover het product of de dienst. Wij maken geanimeerde banners. Deze worden zichtbaar op websites die jouw doelgroep bezoekt. We meten de effecten en maken zo de advertentie zo effectief mogelijk.
Google Shopping wordt gebruikt voor het promoten en verkopen van producten en zijn daarom dus ook een onderdeel van zoekmachine adverteren. Naast Google Ads, heb je hier ook een productfeed die meestal via Google Merchant Center loopt. De reclames bestaan niet alleen meer uit tekst. Aan de reclames zijn foto’s, beschrijvingen en prijzen toegevoegd. Google Shopping werkt niet zoals Ads op basis van zoekwoorden, maar met een product feed. Deze product feed bestaat uit bijvoorbeeld een foto, een beschrijving en een aantal attributen. Google bepaalt aan de hand van jouw product feed, jouw website en je biedingen of jouw producten getoond worden. Vandaar dat Google Shopping wel wat weg heeft van SEO.
De andere manier om hoger in Google te komen is via de organische manier. Maar hoe werkt SEO dan? SEO oftewel zoekmachine optimalisatie draait om een zo goed mogelijk ranking bij Google of een andere zoekmachine zoals Bing. Op die manier wordt je beter gevonden, zonder daar actief op te adverteren. Je SEO score wordt bepaald op basis van zoekwoorden en geoptimaliseerde teksten die geschreven worden op basis van deze zoekwoorden en de zoekintentie die iemand heeft. Hoe beter jouw teksten en titels aansluiten bij de zoekintentie en het zoekwoord, hoe hoger je komt in Google. Zo behaal jij een hoge SEO score.
Een zoekopdracht binnen Google gaat volgens een vast algoritme. Dit algoritme wordt met regelmaat geüpdatet en gewijzigd, zodat deze beter aansluit bij de zoekopdracht van de gebruiker. Uiteindelijk draait het in Google allemaal om de het resultaat van de zoekopdracht zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de websitebezoeker. Google wil immers dat de bezoeker precies vindt wat hij of zij zoekt.
Onze Google specialisten werken dagelijks aan het optimaliseren van website en houden zich dagelijks bezig met het algoritme van Google. Daarbij denken ze na over de gebruiksvriendelijkheid naar websitebezoekers toe. Alleen zo vind jouw websitebezoeker antwoord op de zoekvraag. Door de zoekmachineoptimalisatie van de website ranken deze beter in Google en worden ze beter gevonden door jouw klanten. Zo komt jouw klant bij jou terecht in plaats van op de website van je concurrent.
De echte optimalisatie van je website bestaat uit een aantal pilaren, namelijk: content, techniek, linkbuilding en user experience.
Hoe schrijf je goede SEO content om meer bezoekers te trekken? Goede SEO content is gemaakt voor de bezoeker en niet voor de zoekmachine. Schrijf over de juiste onderwerpen. De content moet relevant zijn voor de bezoeker, want anders zal Google je website of webshop op den duur minder SEO waarde toekennen.
Trefwoord dichtheid is daarnaast ook een belangrijke factor. Verwerk het zoekwoord waar je op gevonden wilt worden in de tekst maar pas op voor overoptimalisatie. Hoe vaak een zoekwoord moet terug komen in de tekst verschilt. De Yoast SEO plugin geeft aan wanneer je een trefwoord vaak genoeg in de tekst vermeldt. De plugin adviseert een maximale trefwoord-dichtheid van 2,5%. Hoewel niet iedereen het eens is over deze vuistregel, de gemiddeldes verschillen ook vaak per sector.
Daarnaast is het belangrijk om je zoekwoord te benadrukken. Bijvoorbeeld door het zoekwoord in de title tags en meta descriptions toe te voegen. Je kunt ook een zoekwoord vetgedrukt maken, je geeft het dan extra kracht. Maak ook gebruik van headers, zoals H1, H2 en H3.
Men denkt vaak bij SEO na het schrijven van content of linkbuilding, maar techniek is net zo belangrijk. Je kan namelijk onnodig posities verliezen. Bijvoorbeeld als jouw website traag laadt, technische fouten bevat of niet optimale HTML-codes bevat. MarketingsScore zorgt ervoor dat de SEO techniek van jouw website wordt gecheckt. Denk onder andere aan indexeerbaarheid, website structuur en snelheid.
Linkbuilding kan beschouwd worden als wel een van de moeilijkste pilaren van SEO. Met als gevolg dat er in dit vakgebied veel red-flag tactieken worden toegepast. Mensen die dit toepassen beloven jou de meest fantastische dingen, maar kunnen het maar zelden waarmaken. Soms zijn de gevolgen van foute linkbuilding voor uw website zelfs verslechterend, bijvoorbeeld als Google de zoekmachine aanpast en uw website volledig verdwijnt uit de resultaten. Maar goede en serieuze linkbuilding is nog altijd een belangrijke factor bij het behalen van hoge posities in Google. Onze SEO check laat jou ook zien hoeveel links van externe domeinen zijn opgenomen op verschillende websites op het internet. Wij helpen je vervolgens om je linkpositie op het internet te versterken door het opbouwen van stabiele backlinks. De prestaties op smartphone en tablet worden ook niet vergeten! De SEO check kijkt of jouw website geschikt is voor mobiele apparaten en wat je eventueel nog kunt verbeteren!
Er zullen nog weinig online marketeers zijn die beweren dat het belang van een goede SEO-strategie nog niet erkennen. Na iedere nieuwe update die Google doorvoert in de algortimes verschuift het belang van bepaalde elementen. Zo is na de laatste updates heel duidelijk naar voren gekomen dat content en User Experience (UX) tegenwoordig zeer zwaar meewegen voor Google, wanneer deze een website rankt. Websites moeten immers goed leesbaar en interessant zijn voor de bezoeker. Google meet de UX van een website bijvoorbeeld door naar de bouncerate en sessieduur te kijken. Een lage bouncerate in combinatie met een lange sessieduur zijn goed voor je ranking, waar een hoge bouncerate en een korte sessieduur het tegenovergestelde voor je ranking zullen betekenen.
Pleun is copywriter bij Impact Media Concepts. Een online marketingbureau in Nuenen. Zij deelt haar kennis over online marketing graag met anderen.